• Scheur afvoerleiding
  • Druktest waterleiding

Specialistisch lekkage onderzoek (leidinglekkage)

Het opsporen van een lekkage is specialistisch werk. Van belang is om alle opties open te houden als je start met een onderzoek.

Druktest waterleiding

In dit geval was men ervan overtuigd dat er sprake was van een lekkage in de warm waterleiding. De bewoner zag dat het druppelde vanuit het plafond in de woonkamer als de warm waterleiding werd gebruikt.

Uit de druktest op de waterleiding bleek echter dat er geen sprake was van drukverlies. Maar, een warm waterleiding kan ook pas lekken als er sprake is van een temperatuurverschil in de leiding. Dus is het zaak vast te stellen waar zich alle warm waterleidingen bevinden. Uit deze inspectie bleek dat er helemaal geen leidingen in de buurt van het schadebeeld lagen.

Tijdens het onderzoek is gestart met het tappen van warm water, en warempel, er ontstond lekkage vanuit het plafond. Vochtmetingen op de verdieping gaven een verhoogde vochtlast weer ter plaatse van een kast in de slaapkamer. Toen deze opzij gezet werd, was een vochtschade zichtbaar. In deze wand bevindt zich een koud waterleiding naar de cv-ketel. Direct ernaast bevindt zich de afvoerleiding van de cv-ketel.

Bij gebruik van een HR cv-ketel ontstaat condenswater dat via de afvoerleiding wordt afgevoerd. De afvoerleiding is door middel van een rioolcamera geïnspecteerd. Toen was de oorzaak snel duidelijk. Ter plaatse van een T-stuk was een scheur zichtbaar.

Als extra service hebben we in de meterput aangegeven waar elke afzonderlijke waterleiding naar toe gaat. Kleine moeite en zeer handige informatie voor de bewoners.

Bent u nieuwsgierig geworden? Bel 088-8448448 en maak een afspraak.

 Wilt u meer informatie over endoscopie?